Το Ερευνητικό Εργαστήριο “Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας”(Β.I.M.A.ΣΥ.Β.) δημιουργήθηκε με το ΦΕΚ 2990/τ. Β’/25-7-2018 με σκοπό να προάγει και να ενισχύει την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των ερευνητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και να είναι αρωγός για τη δημιουργία νέων ερευνητικών κατευθύνσεων καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μελών Ε.Π. άλλων συγγενικών Εργαστηρίων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Παράλληλα να στοχεύει στην συνεργασία με μέλη Δ.Ε.Π. από άλλα Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αλλά και με μέλη ΔΕΠ από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, στο εργαστήριο εκπονούνται ερευνητικές διπλωματικές εργασίες από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής και άλλων Πανεπιστημίων, προάγοντας την απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας από τους απόφοιτους φοιτητές, βοηθώντας στην διάχυση της γνώσης.
Οι ερευνητικές κατευθύνσεις και τα αντικείμενα του Εργαστηρίου Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας(Β.I.M.A.ΣΥ.Β.) καλύπτουν τους τομείς των επιστημών της ζωής και της υγείας και ειδικότερα οι ακόλουθες:
- Μελέτη της Βιολογίας του ανθρώπου (μεταβολισμός και διαταραχές, γενετική ταυτοποίηση).
- Μελέτη της Βιολογίας διαφόρων υδρόβιων οργανισμών, όπως εκτίμηση της ηλικίας και της αύξηση, της διατροφής κλπ., χρήσιμων και σημαντικών για την διατροφή και την υγεία (π.χ. διάφορα είδη ιχθύων, ασπονδύλων, φυκών) ή επικίνδυνα (π.χ. τοξικά ψάρια ή φύκη) για τον άνθρωπο.
- Χρήση τεχνικών ιστολογίας για την μελέτη αλλοιώσεων και μεταβολών των ιστών του ανθρώπου.
- Χρήση τεχνικών ιστολογίας για την μελέτη διαφόρων υδρόβιων οργανισμών. Για παράδειγμα, με τη λήψη τομών από ιστούς (π.χ. γονάδες) και τη δημιουργία παρασκευασμάτων (ιστολογία) θα γίνεται μελέτη των γονάδων και εκτίμηση της γεννητικής ωριμότητας.,
- Χρήση τεχνικών Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας για την λήψη μακροσκοπικών φωτογραφιών και μικροσκοπικών φωτογραφιών από τομές και ανάλυση αυτών με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού.
- Μελέτη βιομετρίας όπου θα λαμβάνονται μορφομετρικές και μεριστικές μετρήσεις από τον άνθρωπο ή διάφορους οργανισμούς για την εκτίμηση της ποικιλομορφίας μεταξύ των ατόμων του ίδιου είδους ή την εκτίμηση διαφορών μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών ή ειδών. Οι ανωτέρω μετρήσεις θα συνεπικουρούνται από γενετικές αναλύσεις για την τεκμηρίωση των μελετών συστηματικής.
- Περιβαλλοντικές μελέτες υδρόβιων οικοσυστημάτων (λιμνών, ποταμών, λιμνοθαλασσών, θαλασσών) και λήψη φυσικοχημικών μετρήσεων (π.χ. pH, D.O., T, Sal, κ.α).